Bovenschoolse aanpak: de sleutel tot blijvend succes in het onderwijs

Elke leerling verdient de juiste ondersteuning. Door werkdruk, personeelstekorten en beperkte middelen is het niet altijd makkelijk om leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, de juiste hulp te bieden. Hoe kun je ondanks deze uitdagingen blijven zorgen voor optimale onderwijskwaliteit?
Een bovenschoolse samenwerking biedt de uitkomst. Met onze dienstenverlening die is opgezet voor een samenwerkingsverband of bestuur in combinatie met een licentie, zorgen we samen voor blijvende resultaten. Je kunt rekenen op onze advisering, ontzorging en ondersteuning, zodat jij met vertrouwen de hoogst haalbare kwaliteit kunt nastreven.

Stap 1: Kies het juiste programma: Kies een programma dat aansluit bij de speerpunten van de onderwijsorganisatie.
Stap 2: Zorg voor de juiste implementatie en kennis: Werken de programma's op de devices, wat zijn de leerdoelen voor de inzet van het programma, is de programma kennis voldoende en up to date. Een gezamenlijke effort tussen onderwijsorganisatie en Lexima.
Stap 3: Meet wat je doet: Werkt hetgeen wat we doen zijn? Levert het de resultaten op, welke we willen behalen? En waar zijn nog verbeteringen mogelijk?

Dit alles om de leeropbrengsten van leerlingen te vergroten. Dus kies voor een bovenschoolse samenwerking met Lexima
Hoe ziet een bovenschoolse samenwerking eruit?

Hoe ziet een bovenschoolse samenwerking eruit?

Als je kiest voor bovenschoolse samenwerking ga je als groep scholen, bestuur of samenwerkingsverband een meerjarige samenwerking aan met Lexima. Het doel is om ervoor te zorgen dat programma’s niet alleen goed worden gebruikt, maar ook echt effect hebben op de leerresultaten van alle deelnemende scholen.

Samen met jullie zetten we een kwaliteitscyclus op: een plan waarin we doelen stellen, regelmatig evalueren en kennis delen. Jullie krijgen ondersteuning bij elke stap, van het stellen van duidelijke doelen tot het verbeteren van de werkwijze. Lexima brengt daarbij kennis en ervaring in uit meer dan 250 samenwerkingen met scholen in heel Nederland.

Implementatiegesprek: Het begint met heldere doelen

Implementatiegesprek: Het begint met heldere doelen

Een goede samenwerking begint met heldere doelen. Tijdens een implementatiegesprek wordt gekeken waar de scholen naartoe willen en hoe programma’s hieraan kunnen bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan het beter ondersteunen van leerlingen met leesproblemen of het zorgen dat alle betrokkenen weten hoe ze een programma het beste kunnen gebruiken.

De doelen worden niet alleen op papier gezet, maar ook meetbaar gemaakt. Zo is er altijd zicht op de voortgang. Een voorbeeld is het programma Bouw!, dat volgens onderzoek de beste resultaten geeft wanneer het structureel en volgens de richtlijnen wordt ingezet. Door concrete afspraken te maken, weten scholen precies wat ze kunnen doen om de beste resultaten te behalen.

Kennisdeling: van en met elkaar leren

Kennisdeling: van en met elkaar leren

Kennisdeling is een centraal onderdeel van onze bovenschoolse samenwerking. Dit doen we bijvoorbeeld met vaardigheidstrainingen, intervisiebijeenkomsten en korte online kennissessies. Deze activiteiten worden in samenspraak met de stuurgroep vastgesteld en inhoudelijk gebaseerd op zowel kwalitatieve (o.a. gesprekken en vragenlijsten) en kwantitatieve (data-analyses) evaluaties.

Tijdens trainingen wordt aandacht besteed aan wat een programma kan, maar ook aan hoe je het in je eigen situatie kunt toepassen. Intervisiebijeenkomsten bieden de kans om van collega’s te leren en samen oplossingen te bedenken. Zo worden niet alleen de programma’s beter gebruikt, maar groeit ook de deskundigheid van onderwijsprofessionals

Vraag vrijblijvend meer informatie op
Inzicht, monitoring en evaluatie: weten wat werkt

Inzicht, monitoring en evaluatie: weten wat werkt

Om goed te blijven volgen wat er gebeurt, is het belangrijk om regelmatig te evalueren. Dit gebeurt met tools zoals een Quickscan vragenlijst en data-analyses. De Quickscan kijkt naar hoe een programma wordt gebruikt en waar knelpunten liggen. Dit helpt scholen om verbeteringen door te voeren.

Met de data-analyse wordt bekeken hoe intensief een programma wordt ingezet en wat de resultaten zijn. Door deze inzichten te combineren, wordt duidelijk waar het goed gaat en waar extra aandacht nodig is. Evaluatiegesprekken en bijeenkomsten zorgen ervoor dat scholen gericht kunnen blijven werken aan hun doelen.

Scholen die behoefte hebben aan extra ondersteuning, kunnen gebruik maken van meer maatwerk op het gebied van kennisdeling, zoals schoolbezoeken of korte kennissessies. Deze zijn afgestemd op de specifieke behoeften van een school of team, zodat iedereen verder kan.

Dit zeggen scholen

Wil je meer weten?
Wil je meer weten? Vraag een gesprek aan