Demo

Bekijk de demo en ontdek hoe BLOON werkt. Binnen 10 minuten leer je alles over de belangrijkste functionaliteiten. 

Webinar

Ontdek hoe BLOON bijdraagt aan effectief onderwijs door onze gratis on-demand webinar te bekijken. In slechts 15 minuten kom je alles te weten over BLOON.

De kern van BLOON

Visueel dictee

BLOON is het oefenprogramma voor spelling, werkwoordspelling en woordenschat. De aanpak volgt de effectief bewezen methodiek van het visuele dictee. Leerlingen werken in BLOON gericht en zelfstandig, waarbij aandacht is voor feedback en zelfcontrole.

 

Oefenstof op maat

Het programma is breed en kan voor elke leerling op maat worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat er te allen tijde passende oefenstof wordt aangeboden.

Extra ondersteuning kan worden toegevoegd. Denk hierbij aan eigen instructies, hakken-en-plakken, letters markeren en gebruik maken van hints. Hierdoor kunnen ook leerlingen die in een remediërend traject zitten ermee werken.

Methode-onafhankelijk 

BLOON is naast elke lesmethode te gebruiken. Leerlingen passen de lesstof direct praktisch toe.

Onderwijsprofessionals kunnen standaardlijsten, eigen lijsten én lijsten van andere professionals gebruiken. Hierdoor hoeven ze niet alle lijsten zelf te maken en dat levert tijdswinst op.

 

Met begrippenlijsten oefenen leerlingen met definities en de betekenis van woorden. De vertaallijsten zijn voor het oefenen van een vreemde taal. 

Schaf een licentie aan voor onbeperkt gebruik
Bestel BLOON
Kies voor een bestuurslicentie met korting
Bekijk de voordelen

BLOON

Oefen de (werkwoord)spelling en woordenschat

BLOON helpt leerlingen die moeite hebben met spelling en werkwoordspelling. Daarnaast kan het programma worden ingezet om de woordenschat uit te breiden. Ook voor het leren van de schrijfwijze en betekenis van woorden in een vreemde taal is BLOON geschikt.

Zet BLOON in op alle ondersteuningsniveaus. Het is geschikt voor leerlingen in de groepen 3 tot en met 8. BLOON wordt ook ingezet in het voortgezet onderwijs.
  

  • Met BLOON hybride leren. Kies zelf om BLOON digitaal of op papier te gebruiken
  • Maak gebruik van lijsten van populaire bestaande methodes
  • Opgebouwd volgens uitgangspunten van het visueel dictee
  • Flexibel in te zetten, aangepast aan thematisch werken

Meer weten over BLOON

Aanvullende informatie

Leerlingen kunnen met BLOON niet alleen op school, maar ook thuis oefenen. Leerlingen gaan zelfstandig aan de slag in het programma, waardoor je als onderwijsprofessional wordt ontlast in de begeleiding.

Als onderwijsprofessional krijg je een uitgebreid resultatenoverzicht te zien per leerling of per woordenlijst. Per leerling zie je welke lijst de leerling heeft geoefend, het resultaat en de oefentijd. Wil je weten welke woorden jouw hele groep nog moeilijk vindt? Dat zie je terug in het overzicht van de woordenlijsten.

Er zijn verschillende overhoormethodes door middel van spelletjes of de BLOON-methode. Leerlingen verdienen door te werken in BLOON munten en kunnen zo hun eigen spelwereld inrichten.

Op wetenschappelijke basis

BLOON is het acroniem voor Bekijken, Lezen, Onthouden, Opschrijven, Nakijken. De aanpak volgt de effectief bewezen methodiek van het visuele dictee. Leerlingen werken in BLOON gericht en zelfstandig, waarbij aandacht is voor feedback en zelfcontrole. Deze stappen bevorderen het automatiseringsproces voor het juist schrijven en begrijpen van woorden.

De BLOON-methodiek is een beproefde manier om ook zwakke, niet-regelgevoelige spellers zoveel mogelijk visuele woordbeelden te laten inprenten.

 

Bereikbaar vanuit Lexipoort

BLOON is bereikbaar via Lexipoort, het klantportaal van Lexima. Hierin doe je ook het beheer van het programma. Daarnaast zien leerkrachten en intern begeleiders in Lexipoort resultaten in van alle leerlingen die met de producten werken.

Lees meer over Lexipoort 

Ook bij vreemde talen

De oefenmethode BLOON kan ook worden ingezet als ondersteuning bij het leren van een vreemde taal. Met namen voor het aanleren van de juiste klank-tekenkoppeling biedt het oplossingen. Dit geldt met name voor klankzuivere talen en talen die dicht bij de moedertaal staan.

Hoe dit werkt lees je in het artikel BLOON bij Frans en Duits.

Onze programma’s

product image product brand

Voorkom leesproblemen met Bouw!

Bekijk
product image product brand

Pak lees- en spellingproblemen aan

Bekijk
product image product brand

Oefen de spelling en woordenschat

Bekijk
product image product brand

Werk aan leesbevordering en leesplezier

Bekijk
product image product brand

Verbeter de rekenvaardigheid

Bekijk
product image product brand

Automatiseer het leesproces op woordniveau

Bekijk
product image product brand

Oefen extra met spelling en woordenschat

Bekijk
product image product brand

Compenserende software voor online werken

Bekijk
product image product brand

Compenserende software voor online en offline

Bekijk
product image product brand

De meest geavanceerde compenserende software

Bekijk
product image product brand

Compenserende software voor online gebruik

Bekijk