Meer weten over Bouw!?
Tutoren zorgen voor begeleiding
In Bouw! begeleiden niet-professionele tutoren de leerling. Zo ontlast je de leerkracht.
De tutor geeft feedback en emotionele ondersteuning aan de leerling, waardoor de leerling gericht en met vertrouwen zijn of haar leesvaardigheid kan verbeteren. Ouders, vrijwilligers en oudejaarsleerlingen kunnen de rol van tutor op zich nemen.
De inzet van Bouw! is het meest succesvol als alle lessen uit het programma worden gedaan.
Werkwijze
Leerlingen die nog geen leesonderwijs hebben gevolgd leren in 'Bouw! Start' letters, lettercombinaties en eenvoudige woorden vormen. Ook kinderen die moeite hebben met de klank-tekenkoppelingen en woordsynthese beginnen hier.
Zwakke lezers starten in groep 3 of groep 4 met Bouw!. In 'Bouw! Verder' leren zij woorden met een complexere structuur, zoals woorden met medeklinkerclusters, samengestelde woorden en woorden met open en gesloten lettergrepen.
Veelgestelde vragen
Vaak kan de leerkracht al in groep 2 zien welke leerling een risico lopen op het ontwikkelen van leesproblemen. Onderzoeken waarin de ontwikkeling van leerlingen langdurig gevolgd is, tonen aan dat in het bijzonder een lage letterkennis en een zwak fonologisch bewustzijn in groep 2 belangrijke voorspellers zijn van latere leesproblemen. Het is de taak van school om vroegtijdig te screenen op deze vaardigheden. Ook kinderen met een familiair risico op dyslexie lopen een grote kans om zelf ernstige leesproblemen te ontwikkelen. Het is daarom raadzaam dat scholen bij ouders nagaan of er sprake is van leesproblematiek in de familie.
Bouw! mag op ondersteuningsniveau 3 worden ingezet met ouders en oudere leerlingen als tutor, mits de leesspecialist samen met de leerkracht de ontwikkeling volgt. De leesspecialist neemt de tussentijdse toetsen af en blijft verantwoordelijk voor de inrichting van de begeleiding. De oefentijd is minimaal 3 x 20 minuten (of in ieder geval in totaal tenminste 60 minuten) per week.
Bouw! kan vroegtijdig en langdurig kan worden ingezet op ondersteuningsniveau 3. Er worden (deel)toetsen afgenomen waarmee nagegaan wordt wat een leerling beheerst. Als een leerling ondanks intensief werken met Bouw! geen of nauwelijks vooruitgang laat zien bij tussentijdse observaties en hoofdmetingen, is het op basis van de digitaal opgeslagen gegevens aantoonbaar dat de school heeft voldaan aan zijn zorgplicht op niveau 3 en kan de leerling worden aangemeld voor de vergoedingsregeling dyslexie.
Bouw! combineert goed doordachte computerondersteuning met het beproefde middel van de inzet van een tutor die naast het kind zit en aanwijzingen geeft. Deze tutors hoeven geen onderwijsprofessional te zijn, het kunnen ook ouders, grootouders, vrijwilligers of ouderejaars leerlingen zijn.