Dyslexie op de werkvloer

Leestijd 2 minuten

Categorie(ën):
[NL-L] Dyslexie op de werkvloer

Ongeveer 5% van de volwassenen heeft een ernstige vorm van dyslexie. Onzekerheid, vermijdingsgedrag, stress en burn-out zijn vaak het gevolg. Het blijkt dat werknemers met ernstige dyslexie moeite hebben om op niveau te presteren en zelfs moeite hebben een baan te vinden of te houden.

Ondersteun werknemers met dyslexie

Dyslexie is geen beperking als de sociale structuur zo is ingericht dat de werknemer zijn lees- en spellingprobleem kan compenseren. Met ondersteuning van Kurzweil, Alinea Online, Alinea Suite en Read&Write kunnen werknemers met dyslexie vlot lezen en foutloze, gestructureerde teksten schrijven door de combinatie van voorleessoftware, geavanceerde spellingcontrole en schrijftools (o.a. mindmapping).

Dyslexiesoftware ondersteunt bij het lezen en schrijven van teksten in verschillende talen. De software kan ook gebruikt worden voor teksten op internet en mailprogramma’s.

Werknemers met dyslexie hebben baat bij het krijgen van autonomie over hun werkzaamheden in de vorm van extra tijd, flexibele werktijden en thuiswerken. Deze autonomie zorgt voor een grotere focus, productiviteit en motivatie.

Wat zijn voordelen van inzet van hulpmiddelen?

- Talenten en competenties van de medewerker worden beter benut.
- De medewerker functioneert beter en is productiever.
- Minder kans op ziekteverzuim door dyslexie-stress of burn-out.

Stappenplan

Stap 1: Overleg met werknemer
Overleg wat de behoeften van de werknemer is voor het inzetten van een compenserend hulpmiddel. Bijvoorbeeld: 'In hoeverre is het noodzakelijk om documenten te scannen/digitaliseren?'. De werknemer weet zelf wat essentieel is om het beste resultaat te behalen. Idealiter vindt er overleg plaats tussen werkgever en werknemer.

Stap 2: Oriëntatie hulpmiddelen
Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar: van een eenvoudig voorleesapparaat tot geavanceerde computersoftware. Welk hulpmiddel voor de werknemer het meest geschikt is hangt af van meerdere factoren (probleemgebieden, ernst van dyslexie, leeftijd en onderwijstype). Op onze pagina's over compenserende software geven we informatie. Op basis van de behoeften van een werknemer is er keuze uit Kurzweil, Alinea Online, Alinea Suite en Read&Write.

Stap 3: aankoop
De gemakkelijkste manier is om rechtstreeks via de webshop van Lexima te bestellen. Compenserende software is als specifieke zorgkosten aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Voor werknemers met een dyslexieverklaring is er een volledige vergoeding van het UWV.

Stap 4: vergoeding van het UWV
De dyslexiesoftware van Lexima wordt vergoed door het UWV. Ook de training om goed te leren werken met de software wordt vergoed. Maar de werknemer heeft wel een dyslexieverklaring nodig.

Wat is er nodig?
De werknemer dient zich te laten testen op dyslexie door een dyslexieinstituut.
Als de werknemer een dyslexieverklaring (lees: diagnose) krijgt, bespreekt hij deze met de leidinggevende of de afdeling personeelszaken.

Neem met Lexima contact op, wij helpen met de vergoedingsaanvraag bij het UWV. Na goedkeuring door het UWV nemen wij contact op om een afspraak te maken voor installatie en training.

Stap 5: vaardigheidstraining
Na aankoop van Kurzweil, Alinea of Read&Write is het mogelijk om een Vaardigheidstraining Volwassenen te volgen. Aan de hand van een praktisch werkboek leren werknemers stapsgewijs de mogelijkheden van het programma nog beter kennen.

Stap Stap 6: maatwerk (optioneel)
Wij leveren maatwerk bestaande uit onder meer:
Advies: Wij voeren verkennende gesprekken, screenen en zetten desgewenst een coaching traject uit.
Implementatie: Geavanceerde dyslexiesoftware kan volledig geïntegreerd worden binnen elk bedrijf. Lexima kan het hele proces van oriëntatie en aanschaf tot en met installatie en implementatie ondersteunen.

Hoe verder?

Bel voor advies over de situatie van een individuele werknemer met 033-434 8000 en vraag naar onze Consultant Dyslexie en Werk of stuur een mail. We zoeken samen met naar een passende oplossing.