Interview met leerkracht en rekenspecialist Kevin de Jong
Leestijd 3 minuten
Leerkracht Kevin de Jong maakte in de zomer van 2024 de overstap naar de Vensterschool in Noordwolde. Als rekenspecialist implementeerde hij direct de rekenprogramma’s Bareka en Rekensprint. Op zijn vorige school werkte hij al met Bareka. Op de Vensterschool koos hij samen met de directeur voor de combinatie met Rekensprint. Het hele team volgde een training voor beide programma’s. “We hebben schoolbreed afgesproken dat iedereen vier keer per week op hetzelfde tijdstip bezig is met automatiseren.”
Wat was de belangrijkste reden om dit schooljaar met Bareka en Rekensprint te starten?
“We willen de rekenresultaten verbeteren. De rekenresultaten, en met name het automatiseren, komen niet overeen met de verwachtingen op basis van de populatie. Op mijn vorige school hebben we door middel van afname van de Bareka-toetsen gekeken waar kinderen op uitvielen en daar hebben we met tutorrekenen op ingezet. We merkten dat leerlingen spelenderwijs betere resultaten behaalden, zonder veel extra inspanning. Dit hebben we bereikt met een halfuurtje extra rekenen per week. Aan het eind van het schooljaar zagen we mooie resultaten. Dat was ook een reden om het hier nu in te zetten.”
Hoe start je op een nieuwe school voor een nieuwe groep met Bareka en Rekensprint?
“Toen ik hier begon, had ik geen beeld van wat de kinderen in groep 8 konden. De eerste week ben ik gelijk gestart met de Bareka-toetsen. De leerlingen begrepen het meteen en vonden het fijn om te zien waar ze nog aan moesten werken. Na vier weken had ik een perfect beeld van wie wat kan en waar leerlingen op uitvallen. Dat maakt de differentiatie in de les veel gemakkelijker.”
Waarom hebben jullie gekozen voor een combinatie met Rekensprint?
“De hiaten zijn groot en daarom gaan we volop inzetten op het automatiseren. We willen de vaardigheden van de leerlingen verbeteren, vooral in de bovenbouw, maar ook de onderbouw is ermee bezig. In groep 8 is de tijd kort om de resultaten te verbeteren voor de hoofdmeting in januari en de doorstroomtoets. Daarom hebben we besloten om meteen te toetsen en te kijken waar de grote hiaten zitten. We oefenen vier keer per week 15 minuten met Rekensprint, wat de kracht van herhaling benut.”
Hoe sluit Rekensprint aan bij de leerlingen?
“Rekensprint sluit heel goed aan. Leerlingen met hiaten in laag 2 of 3 van het Rekenmuurtje krijgen een verkort oefenprogramma, terwijl leerlingen in laag 4 of 5 zelf de stenen waarop ze uitvallen aanklikken en oefenen. De kinderen begrijpen wat ze moeten oefenen en zijn enthousiast als ze vooruitgang boeken. Ze komen vaak blij naar me toe om te laten zien dat ze een steen groen hebben gekregen.”
Maak je gebruik van de adviesknop binnen Rekensprint?
“Ja. Bij enkele leerlingen die al hoog scoorden, heb ik zelf de stenen geselecteerd waarmee ze oefenen. Voor sommige leerlingen met lagere scores heb ik een verkort oefenprogramma ingesteld. Een leerling die pas anderhalf jaar in Nederland woont, scoorde goed op formeel rekenen maar had moeite met verhaalsommen. Hij heeft nooit onderwijs gehad in zijn vorige land, dus het is knap dat hij dit kan. Voor deze leerlingen heb ik gekeken naar het advies binnen Rekensprint.”
Hoe werken je collega’s met Bareka en Rekensprint? Is iedereen goed gestart na de training?
“Na de eerste training op de eerste woensdag van het schooljaar, was nog niet iedereen gestart met Rekensprint, omdat de Bareka-toetsen nog niet helemaal waren afgerond. Ik was al begonnen, dus ik heb nu een beter overzicht. Na de training kunnen mijn collega’s wel met de toetsen en adviezen aan de slag. Groep 3 start later, maar we willen volgend jaar vanaf groep 3 het langdurend oefenprogramma inzetten.”
Lopen je zwakkere leerlingen ergens tegenaan?
“Op dit moment zijn ze zelfredzaam. Ze volgen het programma en werken vier keer per week aan automatiseren. Sterke rekenaars die alles in de rekenmuur al groen hebben, werken aan automatiseren door middel van redactiesommen of levelwerk.”
Hoe zorg je ervoor dat dit geborgd blijft bij de leerlingen?
“Als leerlingen voor eind groep 7 de muur groen hebben, nemen we hem niet opnieuw af. Degenen die dat niet hebben, gaan door met het oefenprogramma. Om te voorkomen dat het wegzakt, geef ik gericht huiswerk mee op de bouwstenen, zoals breuken, procenten en verhoudingen in contextsommen.”
Hoe manage je de tijd voor het automatiseren naast de rekenlessen?
“We hebben schoolbreed afgesproken dat iedereen vier keer per week op hetzelfde tijdstip bezig is met automatiseren. Dit zorgt voor consistentie en opbouw vanaf groep 3. De komende jaren zullen we zien wat dit oplevert.”
Waarom starten jullie nog niet in groep 3?
“Groep 3 leert nu de basisvaardigheden. We kijken midden groep 3 eerst hoe ze ervoor staan en starten daarna met Rekensprint. Ze automatiseren wel verplicht een kwartier per week op dit moment, maar niet specifiek met Rekensprint.”
Hoe bekijken jullie straks of het effect heeft gehad?
“De resultaten van de hoofdmeting in het midden van het schooljaar geven ons inzicht. Daarnaast hebben we een kwaliteitskaart gemaakt, waar we alle afspraken in hebben vastgelegd. Dit komt in het team elk halfjaar terug in de vergadering om bij te kunnen houden of alle neuzen nog dezelfde kant op staan. We hopen over een aantal jaar een stijging te zien in de resultaten van de school en ook in het behalen van de referentieniveaus.”