Tips voor een goed gebruik van Bouw! tutoren
In Bouw! oefenen de leerlingen met een tutor.
Deze tutor geeft directe feedback en emotionele ondersteuning. Op school kan een oudere leerling of leesouder tutor zijn, thuis kan dat een gezinslid zijn. De begeleiding door de niet-professionele tutor ontlast en ontzorgt de leerkracht.
Onderstaande tips maken het werken in Bouw! een succes!
Algemeen
Instructie: Goede instructie is essentieel. Laat de tutoren oefenen met het gastaccount en laat hen de verschillende soorten lessen zien. Verder is het van belang om de uitspraak van de klanken te benadrukken, de manier van feedback geven te bespreken en te vertellen dat ze veel complimenten mogen geven.
Evaluatie: Terugkoppeling is belangrijk, zo kunnen de tutoren ook de voortgang volgen en blijven ze gemotiveerd om door te zetten.
Bovenbouwtutoren
Extra opdrachten: Er zijn leuke, creatieve opdrachten te koppelen aan het tutorlezen. De bovenbouwleerlingen kunnen bijvoorbeeld sollicitatiebrieven schrijven om tutor te worden of verslagjes maken over de Bouw!-momenten.
Tijdsindeling: Deel de Bouw!-momenten zo efficiënt mogelijk in. Het is helemaal ideaal om dan tegelijkertijd schoolbreed ‘vrij lezen’ op het programma te zetten.
Toetsen: Laat bij het afnemen van de toetsen af en toe de tutor aanwezig zijn, zodat een eventueel succes samen gevierd kan worden.
Afwisseling: Om te voorkomen dat de tutoren de motivatie verliezen kan er afgewisseld worden. Zet tutoren bijvoorbeeld van vakantie tot vakantie in. Hierbij is het ook goed om in de gaten te houden of de tutor en de leerling een goede match zijn.
Ouders
Overzicht: Houdt toezicht op het thuis oefenen met Bouw!. Wanneer ouders de lessen niet goed uitvoeren of niet op de juiste manier feedback geven, kunnen ze nog eens uitgenodigd worden op school om de uitleg te herhalen of te verduidelijken.
Goed voorbeeld: Tijdens een instructiemoment kan een ouder bij wie het goed gaat voorbeelden delen.
Contract: Er kan een contract opgesteld worden, waar de ouders tekenen om zelf te gaan oefenen met Bouw!.
Planning: Raad de ouders aan om thuis altijd op een vast tijdstip te oefenen, bijvoorbeeld voor of na het eten. Ouders kunnen het oefenen ook aantrekkelijker maken door er een beloning aan te koppelen.
Op school: Er kan een moment gecreëerd worden aan het begin of einde van een dag waarop ouders op school met Bouw! aan de slag kunnen.