Bareka maakt hiaten in de rekenontwikkeling inzichtelijk

Door het inzetten van Bareka krijg je inzichtelijk waar een leerling staat in zijn rekenontwikkeling en waar hij op uitvalt. Koppel de uitslagen van de Bareka Online rekentoetsen aan de uitgebreide oefenprogramma's in Rekensprint. Zo pak je grote en kleine rekenachterstanden en werk je elke dag aan automatiseren!

Bareka is geschikt voor leerlingen in het primair onderwijs.

Bareka maakt hiaten in de rekenontwikkeling inzichtelijk

Hoe Bareka de hiaten in de rekenontwikkeling inzichtelijk maakt

Rekenmuurtje Informatie

Met het Rekenmuurtje breng je hiaten in de rekenontwikkeling helder in beeld. De online toetsen geven je inzicht in zowel de

  • power (de beheersing van de verschillende rekenbewerkingen) als
  • speed (de vlotte beheersing of de automatisering van de rekenbewerkingen),van elke laag en elk drempelsteentje uit het Rekenmuurtje.

    Leren rekenen kun je zien als een opeenstapeling van kennis en vaardigheden: de basisvaardigheden moeten eerst goed beheerst zijn voor nieuwe rekenkennis kan worden opgedaan. Om in de bovenste lagen te kunnen bouwen, moeten daarom eerst de steentjes uit de lagen eronder stevig liggen: geautomatiseerd zijn. Zo ontstaat inzicht in de rekenontwikkeling, bij begeleiders, maar ook bij de leerlingen zelf en hun ouders!

    In laag 1, 2 en 3 van het Rekenmuurtje vind je donkergroene drempelstenen. Deze stenen vormen de basis voor het automatiseren van het rekenen. Vlot en snel beheersen is een voorwaarde voor het correct op kunnen lossen van sommen in de lagen erboven van het Rekenmuurtje.

Toetsen voor inzicht en remediëren
Doe je een preventieve meting bij een leerling op een laag, lagen of steentje(s), dan wordt het bijbehorende drempelsteentje van het Rekenmuurtje gevuld: rood (onvoldoende beheerst), oranje (twijfelachtig), lichtgroen (goed) of, als het gaat om een donkergroen drempelsteentje (voldoende geautomatiseerd). Zo kun je je leerstofaanbod aanpassen aan die steentjes die extra oefening nodig hebben en kun je zorgen voor gerichte remediëring om grote rekenachterstanden aan te pakken.
Powermetingen op elke steen van het Rekenmuurtje
De Bareka Online Powermetingen geven op elke drempelsteen van het Rekenmuurtje een grondige analyse van de rekenvaardigheden van een leerling, waardoor gerichte instructie aan de leerling gegeven kan worden.
Bareka & het Rekenmuurtje

De Bareka toetsen en het Rekenmuurtje zijn gebaseerd op de resultaten van een uitgebreid onderzoekstraject naar de effectiviteit van de rekendrempels van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook jarenlange ervaring bij de ondersteuning van leerlingen met rekenproblemen heeft tot de ontwikkeling van Bareka en het muurtje geleid. Het Rekenmuurtje is ontwikkeld vanuit wetenschappelijk onderzoek gericht op het Drempelmodel. De donkergroene stenen in de muur corresponderen met de drempels uit het Drempelmodel. De Bareka Rekentoetsen Getalbegrip, Power en Speed zijn gekoppeld aan deze drempelstenen. Per steentje wordt inzichtelijk hoe de leerling rekent op power en speed.

Samenwerking met Rekensprint Online en Rekenheld
Rekenprogramma's

De remediëring van grote en kleine rekenachterstanden kun je aanpakken met Rekensprint en Rekenheld! In het dashboard van Rekensprint lees je Bareka rapportages in, en je kunt direct per steentje een Rekensprint oefenprogramma koppelen. Je volgt leerlingen vervolgens in de rekenmuurrapportages van Rekensprint. Wist je dat Bareka ook goed in te zetten is met het programma Rekenheld? Koppel de resultaten uit het Rekenmuurtje aan de interactieve PDF in Rekenheld zodat leerlingen binnen het juiste niveau aan de slag gaan.

Lexima is een reseller van de producten Bareka en Rekensprint. Schoolsupport Uitgeverij is een zusterbedrijf van Lexima.

Bestel Bareka

Bestel Bareka

Met een schoolbrede licentie maak je onbeperkt gebruik van Bareka en van de trainingen. Met deze trainingen leer je hoe Bareka het beste voor jou en je leerlingen werkt.

Het betreft Bareka trainingen die online of bij ons in Amersfoort plaatsvinden.

Klik hieronder op de bestelknop om Bareka aan te schaffen.

Bovenschoolse aanpak

Bovenschoolse aanpak

Kies voor een bovenschoolse aanpak van leesproblemen. Dit is een meerjarige structurele ondersteuning waarmee je zorgt voor een optimale inzet van Bareka op jouw school.

De bestuurslicentie van Lexima garandeert vooruitgang bij de zwakste leerlingen. Al meer dan 250 besturen maken hier gebruik van. Uit onderzoek is gebleken dat de inzet van een bestuurslicentie leidt tot betere resultaten bij de leerlingen.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de verschillen tussen Rekensprint, Rekenheld en Bareka?
    Rekenprogramma's

    Bareka is een toetsprogramma dat resultaten per bouwsteen van het Rekenmuurtje in kaart brengt. Het toetst op power (correct) en speed (automatiseren) en is inzetbaar voor groep 3 t/m groep 8 en 1e klassen van het voortgezet onderwijs. De Bareka Rekenmuur, gebaseerd op het bewezen effectieve Drempelmodel, maakt hiaten inzichtelijk, waardoor de juiste oefening geboden kan worden. Het is eenvoudig op verschillende manieren in te plannen en biedt een overzicht per groep of individu. Zodra Bareka de hiaten in kaart heeft gebracht, kan er worden geoefend met zowel Rekensprint als Rekenheld.

    Rekensprint is een oefenprogramma voor groep 3 t/m groep 8 en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs, gericht op het automatiseren van de basisvaardigheden rekenen op 1F-niveau. Het hanteert een eenduidige rekenstrategie en is daardoor goed inzetbaar bij zwakke rekenaars. Het kan zowel klassikaal, in kleine groepjes als individueel worden gebruikt. Er is een gecombineerde rekenmuur van Rekensprint en Bareka.

    Rekenheld is een adaptief programma dat het automatiseringsproces bij het rekenen bevordert. Het oefenprogramma kan het beste ingezet worden in groep 3 t/m groep 8 in de fase geel en oranje van de onderwijsbehoeften. Het leerniveau van de leerlingen kan inmiddels ook gekoppeld worden aan Het Rekenmuurtje. Het programma is gebaseerd op het bewezen effectieve drempelmodel. Leerlingen gaan zelfstandig aan de slag in het programma. Ze worden gemotiveerd door een spelelement om te blijven oefenen met rekenen. Een waardevolle motivatie voor leerlingen!

  • Hoe kan ik papieren toetsen afnemen?
    Toetsen Informatie

    Bij ‘documenten’ vind je de toetsen, deze kun je daar downloaden.

    Bij het plannen van een toets kun je bovenaan achter ‘toetsen’, ‘op papier’ selecteren. Plan de toets in en klik dan op de drie puntjes achter de toets, daar vind je ‘antwoorden invoeren’.

  • Hoe ziet de rapportage eruit?
    Rapportage Power en Speed

    Rapportage Power en Speed

    Bij de rapportage van ‘power’ en ‘speed’ heeft elke leerling twee balken: de bovenste balk staat voor ‘power’ en de onderste voor ‘speed’.

    Bij ‘power’ betekent het cijfer het aantal goede antwoorden, bij ‘speed’ betekent het cijfer het aantal seconden per opgave.

    Bovenaan de rapportage, onder de stenen van de rekenmuur, zie je het doel per steen.

  • Waar kun je de antwoorden van de leerlingen van de toetsen vinden?
    Plannen en Rekenmuur

    Als je op een gekleurd balkje klikt in het overzicht ‘plannen’, zie je de verschillende taken die bij die toets horen. Als je op een taak klikt opent er een nieuw venster en zie je de antwoorden van de leerling en de tijd per opgave van de leerling.

    Als je in de rekenmuur op een steen klikt krijg je een pop-up. In deze pop-up kun je op de datum, het percentage of aantal seconden klikken, dan zie je alle taken die bij dat steentje horen.

  • Vanaf wanneer start je met toetsen?
    Toetsinformatie

    Onze toetsen zijn al vanaf groep 3 te gebruiken.

  • Hoe vaak neem je een toets af?
    Toetsadvies

    Ons advies is om de toetsen 2 keer per jaar af te nemen, in januari en juni tijdens de hoofdmetingen. In groep 8 adviseren we om 1 toets af te nemen in september/oktober.

  • Is Bareka nog nodig als je Rekensprint gebruikt? Met Rekensprint kleurt de muur ook steeds bij?

    Meerwaarde van Bareka

    De meerwaarde vertaalt zich enerzijds in het eigenaarschap & het feit dat het een beroep doet op de metacognitie (als je het langlopende programma inzet speel je daar veel minder op in). M.b.v. Bareka of het werken aan de stenen doe je dat wel! Kinderen zijn zich bewust van wat nog lastig is en leren zelf doelen te maken. Op het moment dat behapbare doelen ook worden behaald, heeft dat een groot effect op hun zelfvertrouwen en motivatie.

    Daarnaast toets je bij Bareka ook de stof die niet persé pasgeleden aan bod is geweest binnen Rekensprint, daardoor krijg je helder wat beklijft en wat nog extra herhaling nodig heeft. Vergelijk het maar met de methodegebonden toetsen en de LVS toetsen (zoals Cito en de TTA), kinderen die niet uitvallen op de kort termijn (methodegebonden: wat pasgeleden geoefend is) vallen wel uit op de lange termijn (bij Cito en TTA).

    Je krijgt dus een completer beeld dan met alleen Rekensprint. Het wordt helder hoe iemand automatiseert op de lange termijn.

    En inderdaad, voor de startpositie en het maken van een juist advies binnen de adviesmodule is Bareka ook heel wenselijk.

  • Is er een voorleesfunctie in Bareka?
    Instellingen

    Ja, deze kun je aanzetten bij de instellingen.

  • Tot welk niveau gaat Bareka?
    Bareka Leerlijnen

    Bareka is gebaseerd op de SLO leerlijnen en gaat t/m het 1F niveau.

  • Wanneer kan je het beste starten met Bareka in de klas?
    Bareka Toetsen

    Wanneer je start met Bareka neem je vanaf de onderbouw zoveel mogelijk de toetsen af volgens de planning. Vanaf groep 5 is het advies om te starten met de toetsen op speed. Vanaf hier zou je onderliggende toetsen kunnen inplannen afhankelijk van de behaalde resultaten. Er is standaard een tijdsrestrictie ingesteld bij de powertoetsen op 2 minuten. Dit kun je bij instellingen handmatig uitzetten. Dit zorgt ervoor dat leerlingen niet langer dan 2 minuten per steen over een toets doen. Ze mogen de laatste som echter wel altijd nog even afmaken, het kan daardoor voorkomen dat ze net iets langer dan 2 minuten aan het desbetreffende steentje werken.

  • Kun je ook per keer zien wat de groei is geweest van een leerling, dus dat je eerdere rekenmuurtjes naast elkaar neer kan leggen in plaats van alleen zien hoe vol hij nu is?
    Rekenmuur Groei

    Wanneer je per leerling de rekenmuur bekijkt, kan je hiervan de groei bekijken door boven de rekenmuur te schuiven op de balk. Zo kan je de eerder gemaakte toetsen bekijken en een groei van de leerling inzien.

  • Wat is het voordeel van Bareka t.o.v. methode-onafhankelijke en/of methodetoetsen?
    Toetsen en Overzicht

    Bij methodetoetsen kijk je naar de afgelopen periode. Dit is een korte periode van vaak 4 weken waarin je deze onderdelen intensief hebt geoefend met de leerlingen. Bij een methode-onafhankelijke toets kijk je naar een langere periode.

    Bij Bareka heb je als voordeel dat je op elk moment kunt toetsen en een duidelijk overzicht hebt in de hiaten van de leerlingen. Je kunt bij elke leerling terugkijken naar de onderliggende stenen en hierop toetsen om zo in te kunnen zien waarom een bepaald somtype niet lukt.

    Bij de methode-onafhankelijke toetsen zoals CITO of IEP kan dit niet en ben je afhankelijk van de sommen die zij aanbieden in de toetsen.