Samenwerken

Lexima werkt samen met honderden behandelaars en met duizenden scholen.

We onderhouden goede contacten met de belangenverenigingen Balans, Impuls en woortblind, met Dedicon, Stichting Toegankelijke informatie en Groep Educatieve Uitgeverijen.

We voeren regelmatig overleg met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie. We werken in onderzoeksprojecten samen met universiteiten en hogescholen. En we hebben zorgovereenkomsten met alle zorgverzekeraars.

Informatieve websites

  • Stimuleringsprogramma Aanpak Dyslexie: Hier kun je de ontwikkelingen binnen het Stimuleringsprogramma Dyslexie volgen. In het verlengde van het Masterplan Dyslexie zal de website van het programma zich ontwikkelen tot het centrale punt waar ouders, professionals en beleidsmakers alle informatie omtrent leesproblemen, dyslexie en laaggeletterdheid kunnen vinden die zij nodig hebben.
  • Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie: Het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD is per 1 januari 2017 de voortzetting van NRD en KD) is een onafhankelijk instituut dat ernaar streeft dat ieder kind met lees- en spellingsproblemen op een uniforme en kwalitatief goede manier gediagnosticeerd en behandeld wordt door een team van gespecialiseerde behandelaren.
  • Stichting Dyslexie Nederland: De Stichting Dyslexie Nederland (SDN) spant zich in voor de overdracht van wetenschappelijke kennis over dyslexie naar professionals in het onderwijs en de zorg.
  • Balans Digitaal: De Oudervereniging Balans geeft uitgebreide informatie over kenmerken, oorzaken, gevolgen en over dyslexie op school, in de zorg en thuis.
  • Wij-leren: Kennisplatform voor het onderwijs. Met een apart dossier dyslexie.

Bestuurslicentie

Steeds meer besturen en samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs werken samen om laaggeletterdheid en laaggecijferdheid te bestrijden. Samenwerkende scholen realiseren een hoge leeropbrengst en een zorgen dat de inzet voor langere tijd is gewaarborgd.
Lexima begeleidt nu al meer dan 200 projecten waarin onze educatieve interventies lees- en rekenproblemen voorkomen en geletterdheid bevorderen. Ook de inzet van compenserende software voor leerlingen met dyslexie wordt vaak bovenschools georganiseerd.

Koppelpartner Basispoort

Lexima is koppelpartner van Basispoort. Dit betekent dat leerlingen en leerkrachten onze educatieve software ook direct vanaf basispoort.nl kunnen bereiken. Zij kunnen zonder extra inlog directe en eenvoudig online lesmateriaal eenvoudig op school en thuis gebruiken.

Onderzoek en stimulering

Zuyd Hogeschool trekt het project COM. Project COM is een samenwerkingsproject tussen Zuyd Hogeschool, Radboud Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en ontwikkelaars en leveranciers van hulpmiddelen. Dit heeft geresulteerd in de informatieve website: https://www.dyslexiehulpmiddelen.com/.


Recent heeft het ministerie van OCW een meerjarige subsidie verstrekt voor het Programma Preventieve en Integrale aanpak Dyslexie en Hulpmiddelen OnderwijsProgramma Preventieve en Integrale aanpak Dyslexie en Hulpmiddelen Onderwijs. In het kader van dit Stimuleringsprogramma zouden scholen beter in staat gesteld moeten worden om systematisch te kunnen werken aan preventie en het op integrale en effectieve manier aanpakken van laaggeletterdheid, leesproblemen en dyslexie. Dit in samenwerking met ouders, zorgverleners, besturen, samenwerkingsverbanden en beleidsorganen. Adenium start programma preventie leesproblemen.